LKA.png
Anchor 2

“Latvijas keramikas mantojums – darbnīca “Baltars”

Latvijas Keramikas asociācija ar VKKF atbalstu īsteno izglītojošu programmu keramikā, kas ietver gan plašākai publikai atvērtas lekcijas, gan praktiskas nodarbības radošajās darbnīcās skolu audzēkņiem.

Ceturtdien, 20.oktobrī, LMMDV jaunajā korpusā notika atvērta lekcija visiem interesentiem  “Latvijas keramikas mantojums – darbnīca “Baltars””. Lekcija ietvēra informāciju par “Baltaru”, māksliniekiem, kuri darbnīcu izveidoja, par “Baltara” nozīmi mūsu kultūrā. Lektore Inese Pētersone, LKA.

Lai izglītojošais pasākums Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolā  par "Baltara" darbnīcu būtu pilnīgāks, uzskatāmāks, lekciju papildināja jau iepriekš atvērtā izstāde - Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolas keramikas nodaļas audzēkņu porcelāna apgleznojumi - "Baltara" darbnīcas šķīvju kopijas.

Izstāde izvietota jaunās ēkas vestibilā - katru atnācēju sagaida vitrīnās izliktie darbi. Paldies RDMV par iespēju sarīkot šādu izstādi un LMMDV par ekspozīciju!

Noslēgumā 21.10. - radošā darbnīca, kas vienlaikus bija arī Daces Blūmas (LKA), keramiķes, "Dekolservisa" galvenās mākslinieces un tehnoloģes, izcilas porcelāna apgleznotājas, meistarklase par dekolu izmantošanu porcelāna trauku dekorēšanā. Tematiski meistarklase saistīta ar "Baltara" tēmu - audzēkņi veidojuši savas kompozīcijas šķīvju apgleznojumam, iespaidojoties no "Baltara" mākslinieku daiļrades.

Paldies visiem, kuri piedalījās, palīdzēja un organizēja, paldies par atbalstu VKKF.

Īpaši – PIKC LMMDV keramikas nodaļai un tās vadītājai Vinetai Trumpeniecei. Brīnišķīga skola ar skaidru nākotnes vīziju, pārliecinoši strādājošu keramikas nodaļu, kas beidzot uz palikšanu kopā ar citām skolas nodaļām atgriezusies Alejas ielā.

Lekcija par porcelāna ražošanu Rīgā

Piektdien, 23. septembrī  RDMV keramikas nodaļā  viesojās Iliana Veinberga, mākslas vēsturniece, dizaina vēstures pētniece un Rīgas Porcelāna muzeja direktore, ar brīnišķīgu lekciju par porcelāna ražošanu Rīgā.  Paldies audzēkņiem un pedagogiem, interesentiem, kuri atrada laiku lekcijai, viņu ieinteresētībai un lektores profesionalitātei. Patiesi novērtējam!

Bija arī iespēja iepazīties ar grāmatām, kas stāsta par porcelāna rūpnīcu, tās māksliniekiem, paturēt rokās seno Kuzņecova porcelānu un rūpnīcā 60-tajos gados ražotos traukus.

Tagad uzdevums 3.un 4.kursam - viņu piedāvājums dekoliem rūpnīcā ražotajiem traukiem,

Pasākumu ar VKKF atbalstu īsteno Latvijas Keramikas asociācija.

Latvijas Keramikas asociācijas biedru un potenciālo biedru tikšanās LU Botāniskajā dārzā

18.08. LU Botāniskajā dārzā atklājām keramikas izstādi “Runā ar mani!”

Palmu mājas priekšā nu visu divdesmit autoru veikums apskatāms arī Rīgā. Labi darbi, brīnišķīga vieta un atmosfēra.

Tomēr šis bija tikai viens no tikšanās iemesliem. Tā bija arī iespēja jebkuram keramiķim uzzināt vairāk par mums, noskaidrot, kā asociācijā iestāties, kādi ir LKA tālākie plāni, un kas jau paveikts.

Tikšanās bija ļoti veiksmīga. Tik daudz smaidošu un priecīgu cilvēku kopā sen nebija izdevies redzēt! Un izskatās, ka asociācija ir ieguvusi vairākus jaunus biedrus!

LKA biedru foto

Keramika Marka Rotko Mākslas centrā

Augusts ir īsts keramikas triumfa mēnesis Marka Rotko Mākslas centrā!

Starptautiskā keramikas simpozija CERAMIC LABORATORY 2022 noslēguma izstādes atklāšana, Polijas laikmetīgās keramikas izstāde Rotko centra pagalmā,  Delia Maxim (RO) un Joszef Izslai (HU) audiovizuāla performance, Elīnas Titānes ugunsskulptūras atklāšana Martinsona mājas pagalmā, Rotko centra izstāžu un Martinsona mājas apmeklējums: „Atrasts kolekcijā”. Rotko centra krājuma pastāvīgā ekspozīcija, „Ir maiga nakts” - Kana Haitao māksla (Ķīna),Rūda Pētersona izstāde „Laipni lūgti manā mīlestības dārzā”. Izstāde no RC kolekcijas Martinsona mājā- „Sapņu pilsēta”. Pēteris Martinsons. Martinsona mājas pastāvīgā ekspozīcija, dažādām keramikas tēmām veltīta lekciju programma.

Šos pasākumus organizēja- Valentīns Petjko un Aivars Baranovskis, Latvijas Laikmetīgās keramikas centrs, LKA

Prieks, ka varējām būt gan skatītāji, gan dalībnieki.

Keramiķu tikšanās Vaidavā

10.jūnija keramiķu brauciena galamērķis - Vaidava Ceramics, lielākais keramikas uzņēmums Latvijā, kas pazīstams plašam cienītāju lokam arī tālu no Latvijas, gan Eiropā, gan Āzijā.

Miks Balodis ļoti izsmeļoši un emocionāli izstāstīja mums par uzņēmuma vēsturi, attīstību, izmaiņām, kas notikušas laika gaitā un nākotnes plāniem. Tas deva pavisam jaunu priekšstatu par uzņēmuma darbu, mērķtiecību, ar kādu tas strādā. Paldies par ekskursiju ražotnē, paldies visiem, kuri ļāva vērot, kā top Vaidavas elegantie trauki!

Mums bija iespēja redzēt arī izstādi - Vaidavas keramikas darbinieku un Sanitas Mickus virpotos traukus.

Pa ceļam iegriezāmies Siguldā, kur iepazināmies ar atjaunoto pili, kur visā krāšņumā tagad redzams Viļa Vasariņa veidotais kamīns, un pils dārzā skatāmo brīvdabas keramikas izstādi “Runā ar mani!”.

Runā ar mani

No 2021. gada 8. novembra līdz 31. decembrim Daugavpils Marka Rotko mākslas centra pagalmā skatāma Latvijas Keramikas asociācijas izstāde “Runā ar mani!”

Keramika vienmēr ir bijusi taktila māksla. Tas ir bijis veids, kādā mākslinieks gan runā ar apkārtējo pasauli, gan veic pašrefleksijas darbu. Pieskaroties vēl mīkstam mālam, keramiķa rokās tas atdzīvojas un sāk runāt ar savu autoru un par savu autoru, un var sarunāt daudz ko – veidojas gan raupjas, atskabargainas faktūras, gan maigi līdzenas virsmas. Materiāla spējas iemūžināt emocijas, pacietību, trauksmi, kārtību, ekspresiju, glāstus un mirkļa iespaidus ir neizsmeļamas.

Izstāde “Runā ar mani!” ir keramikas mākslinieku saruna ar skatītāju, kas redz izstādi taktilā veidā. Tie ir mākslinieku pieredzes stāsti, atstāti faktūrās – raupjās, grubuļainās vai, tieši otrādi, maigi nogludinātās glazētās virsmās. Izstādes darbi ir šo sarunu fiksācijas keramikas materiālā, kurš tagad dodas pretī sarunai ar katru, kas ir gatavs tam pieskarties.

Izstādē piedalās 20 Latvijas keramiķi: Ilona Abdulajeva, Sanita Ābelīte, Aivars Baranovskis, Nellija Dzalba, Ilze Emse Grīnberga, Kaspars Geiduks, Katrīna Geiduka, Una Gura, Ieva Jurka, Lauris Krauze, Olga Melehina, Eleonora Pastare, Rūdis Pētersons, Ilona Romule, Līga Skariņa, Agnese Sunepa, Astra Šēnberga, Elīna Titāne, Lilija Zeiļa.

Izstādi rīko Latvijas Keramikas asociācija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās keramikas centru un Daugavpils Marka Rotko mākslas centru. Projekts tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Kultūras ministrijas atbalstu mērķprogrammā “KultūrELPA”.

Siguldai_satikshanaasHPmazaaks.png

2021. gada vasarā, Siguldas Devonā tika aizvadīta Latvijas Keramikas asociācijas rīkota izstāde "Satikšanās".

Šoreiz Sigulda bija tikšanās un komunikācijas vieta, lai parādītu keramikas plašās iespējas un radītu priekšstatu par vienotu Latvijas keramikas kopainu. “Devonā” satiekās keramiķi, dizaineri, mākslinieki, studenti, kuri kā savas daiļrades izteiksmes līdzekli izmanto keramikas materiālus.

Izstāde sniedza priekšstatu par daudzpusību Latvijas keramikā.

Izstādē piedalījās starptautiski pazīstami mākslinieki kā arī studenti, kuriem šī ir pirmā izstāde un iespēja parādīt savus darbus.

“Satikšanās” kā apliecinājums tam, ka mūsu keramikas tradīcijas ir dziļas un pamatīgas, ka Latvijas keramikai ir stabila, profesionāla šodiena un pārliecinoša nākotnes perspektīva.

Fotogrāfs Didzis Grodzs

IEVAS JURKAS Keramikas darbnīcas atklāšanas svētki

2020.gada 28.augustā latviešu keramiķe, Latvijas Mākslas Akadēmijas absolvente - Ieva Jurka svinēja savas darbnīcas atklāšanas svētkus. Darbnīca tika atklāta ar māla veidošanas nodarbībām, uguns skulptūras dedzinājumu, koncertu un iespēju apskatīt un iegādāties viņas darbus.

Ieva rada brīnišķīgus traukus un porcelāna rotas, kas jau plaši pazīstamas Latvijas sabiedrībā. Pēdējos gados māksliniece piedalījusies arī vairākos simpozijos un cepļu kurināšanās, radījusi vairākas interesantas uguns skulptūras un izstādījusi savus darbus vairākās izstādēs.

Vairāk par Ievas ceļu skaties

Bildes no atklāšanas svētkiem apskatāmas zemāk.

VIII International Ceramic Art Symposium /

Keramikas mākslas simpozijs KERAMIKAS LABORATORIJA

Veiksmīgi aizvadīts astotais keramikas simpozijs Daugavpilī.

Izstāde apskatāma līdz 2020. gada 25.oktobrim.

Divu nedēļu garumā Baltijas valstu keramikas mākslinieki bija apvienojušies kopīgā simpozijā, kur katrs savā veidā interpretēja materiāla iespējamību paleti. Atbrīvoti no ikdienas darbiem, lielpilsētas kņadas vai lauku pienākumiem, mākslinieki varēja nodoties iedvesmai, ko sniedz Daugavpils cietokšņa mūri, Daugavas ainaviskie loki, Latgales kultūrvide un kopā būšana šajā visnotaļ īpatnajā laikā.

Izstādē apskatāmie darbi ir mākslinieku profesionalitātes, jutekliskuma un ideju fiksācijas, kas dokumentē mūsdienu mākslas ainu un ļauj atskatīties uz 2020. gadu kā uz laiku, kad, par spīti visam, notika 8. starptautiskais keramikas mākslas simpozijs KERAMIKAS LABORATORIJA.

Simpozija dalībnieki: Haralds Jegodzienskis (Latvija), Monika Gedrimaite (Lietuva), Agne Šemberaite (Lietuva), Olga Melehina (Latvija), Rūdis Pētersons (Latvija), Agnese Sunepa (Latvija), Ieva Jurka (Latvija), Laura Pelda (Igaunija), Lauri Kilusks (Igaunija), Una Gura (Latvija), Lilija Zeiļa (Latvija), Eleonora Pastare (Latvija), Ilona Abdulajeva (Latvija), Nellija Dzalba (Latvija).

Latvian contemporary ceramics

Trešajā oktobrī tika atklāta Latvijas Keramikas Asociācijas rīkotā izstāde ar nosaukumu "Latvian contemporary ceramics". Šajā izstādē piedalījās dažādi keramikas mākslinieki, dizaineri, podnieki un amatnieki, kas lieliski attēloja kopīgo un dažādo Latvijas keramikā šodien.

Izstāde bija apskatāma Transilvānijas vēstures muzejā Klužā (Rumānija) līdz 27. Oktobrim Klužas Keramikas Biennāles ietvaros.

Vērtīgas sarunas

8.Oktobrī RDMV norisinājās ļoti interesantas un vērtīgas sarunas par keramiku visadažādākajos aspektos - ražošana, izglītība, dizainera - keramiķa darbs, veiksmes, būtiskākās problēmas un kā tās risināt, iespējamās sadarbības formas, perspektīva.
Liels paldies lektoriem Mikam Balodim (Vaidava Ceramics), Gunai Džeriņai (Guntve Daiļrade), Dainai Pečatei (Ornandum), Elīnai Eidmanei (Latvijas pērles), Laimai Grigonei (Laima ceramics), Dacei Blūmai (LDS), Sandrai Pēčai (Vaiva Ceramics), Katrīnai Kalniņai (Katrīnas keramika), Rihardam Funtam (MAD).
Paldies arī turpat simts ieinteresētajiem klausītājiem - RDMV audzēkņiem un pedagogiem, LMA studentiem un keramiķiem gan jaunajiem, gan tādiem, kuru vārds jau ir pazīstams ne tikai Latvijā, be arī citās pasaules valstīs, dizaineriem un māksliniekiem, tiem, kurus patiesi interesē keramika.

Pasākumu rīkoja RDMV keramikas nodaļa, Latvijas Dizaineru savienība un Latvijas Keramikas asociācija.